Det som göms i snö kommer upp i tö

Vårvintern bär med sig en härlig känsla av ljusare tider och frisk luft, men för våra fyrbenta vänner kan denna säsong också innebära en ökad risk för magtarm problem. Många av oss djurägare har säkerligen märkt att hundar och katter har en tendens att drabbas av både diarré och kräkningar under våren.

Det gamla talesättet "Det som göms i snö kommer upp i tö" får en bokstavlig innebörd när våren närmar sig. Den smältande snön avslöjar inte bara naturens gömda hemligheter utan också andra mer ovälkomna inslag som kan orsaka magtarm problem hos våra hundar och katter. Här kommer våra bästa tips för att i bästa fall undvika smittan men om den slår till även tips om hur man klarar sig ur det så bra som möjligt.  

 

Tre tips från Sofia, Petsons chefsveterinär, för att undvika magsjuka djur!

  1. Städa trädgården – går din hund eller katt lös i din trädgård? Städa undan allt som samlats under vintern och som kan tänkas orsaka magtarmproblem. Exempel på vad som med fördel ska städas bort är bajs, ruttna, delvis nedbrutna kadaver som grodor, fåglar och andra djurdelar samt mögliga frukter och växtdelar.
  2. Övervakad promenad – kanske har du också en väldigt matglad hund? Då gäller det att hålla ögonen öppna vid promenader på lite mer okänt territorium. Många     hundar är förtjusta i gamla matrester, delvis nedbrutna kadaver och annat spännande som kan finnas i buskarna och de kan alla orsaka magtarmproblem
  3. Ladda magtarmlådan – skulle olyckan vara framme är det väldigt skönt att ha ett kit redo hemma när det behövs. Om din hund eller katt får problem med     kräkning och/eller diarré är det väldigt bra att ha följande hemma:
  • Skonkost: snäll mat för magen. Det kan vara foder som du köper färdigt, ex Hills i/d eller Royal Canin Gastrointestinal men även hemlagad skonkost går bra, ex     kokt ris samt kokt okryddad kyckling/fisk/kött. Ge maten i små portioner ofta, gärna 6-8 gånger per dag. Tänk dig att du matar tarmcellerna med näring så att de kan krya på sig och börja fungera normalt igen
  • Probiotika: det finns en uppsjö av bra produkter som hjälper din hund och katt att få magen stabil igen. Ett par exempel är:

Hund: Canicur och Prokolin

Katt: Fortiflora

Ett sista litet bonustips blir att ta temperaturen på din hund och katt när den är frisk. Då vet du när tempen avviker ifrån det normala och det kan hjälpa dig i beslutet om när det är dags att åka in till veterinär för undersökning. Är din hund eller katt pigg och äter med god aptit kan du ge skonkost och probiotika enligt ovan. Skulle allmäntillståndet försämras, kanske vill den inte äta mer eller tempen stiger? Då är det dags att kontakta en veterinär för vidare råd kring hur ni ska gå vidare.