En djupdykning i Sveriges kattvärld!

Katter, dessa gudomliga varelser som både förtrollar och charmar oss med sin självständighet och älskvärda personligheter, är en viktig del av många svenska hem. Men vad säger statistiken om våra kära fyrbenta vänner? Låt oss ta en titt på några intressanta fakta om katter i Sverige.

Petson

Huskatten. Den oslagbara favoriten

Uppskattningsvis finns det ca 1,4 miljoner katter i Sverige. När det gäller raser är huskatter vanligast förekommande. Deras charmiga blandning av olika drag och personligheter gör dem till favoriten i många hem. Även kända som bondkatter, står de för 77 procent av alla registrerade katter i landet. Per den 31/12 2023 var 423 000 katter registrerade.

 

Rasvariation

Förutom huskatter finns det en mångfald av raser som registrerats i Sverige. Bland de mest populära raserna återfinns några välkända namn, inklusive Ragdoll, Maine Coon, Sibirisk katt, Norsk skogkatt och Brittiskkorthår.

 

Sigge, Doris och Luna

När det kommer till namn är det fascinerande att se vilka som toppar listan. På nationell nivå är namnen som lyser starkast en blandning av traditionella och moderna favoriter. Sigge tar första platsen, följt av Doris, Luna, Simba och Elsa.

 

Blekinge: Sigge är det mest populära namnet.

Dalarna: Maja tar förstaplatsen.

Gotland: Selma toppar listan.

Gävleborg: Doris är det mest populära namnet.

Halland: Sigge

Jämtland: Luna

Jönköping: Doris

Kalmar: Sigge

Kronoberg: Sigge

Norrbotten: Sigge är det mest populära namnet.

Skåne: Simba toppar listan.

Stockholm: Luna är det mest populära namnet.

Södermanland: Sigge

Uppsala: Sigge tar förstaplatsen.

Värmland: Doris

Västerbotten: Sigge

Västernorrland: Sigge tar förstaplatsen.

Västmanland: Sigge är det mest populära namnet.

Västra Götaland: Doris toppar listan.

Örebro: Doris är det mest populära namnet.

Östergötland: Doris

 

En akt av kärlek

I Sverige är katter inte bara husdjur, de är en del av familjen och en källa till glädje och sällskap. Med deras unika personligheter och charm förtjänar de all uppmärksamhet och kärlek de kan få. Oavsett om det är en lekfull huskatt eller en majestätisk Maine Coon, är varje katt en individ med en speciell plats i våra hjärtan.  Så ta hand om din bästa vän och glöm inte att registrera din katt och teckna en bra och prisvärd försäkring om olyckan skulle vara framme. En kattförsäkring hos Petson behöver inte kosta mycket. Kostnaden beror bland annat på vilket maxersättningsbelopp du vill ha, vilken fast självrisk du väljer och val av rörlig självrisk.  Om du har en frisk kattunge, till exempel en huskatt, kostar din försäkring med maxersättningsbelopp på 25 000 kronor under 100 lappen (självrisk 2 900 kronor och rörligt självrisk 25%) Läs mer här och teckna försäkring! Eller mejla oss på hej@petson.se så hjälper vi dig. Vi har även fri flytträtt!

 

Registrering av din katt

Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Katten ska märkas och registreras innan den är 4 månader. Om du köper eller tar över en katt som är över 3 månader ska du se till att den är eller blir id-märkt och du ska registrera dig som ägare inom 4 veckor. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Kravet på registrering gäller även om din katt redan är registrerad i ett frivilligt register sedan tidigare.

Att katter är märkta och registrerade gör det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då ser man också vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och de kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad.

Du är inte skyldig att märka och registrera din katt om den är född före den 1 januari 2008. Det är dock tillåtet att registrera den i jordbruksverkets kattregister om du vill göra det.

Källa:Jordbruksverket

Se ditt pris och teckna din försäkring här