Har din tik det som krävs? Del 1.

Funderar du på att ta en kull valpar? Då är du inte ensam. Vi är många som drömmer om att få en kull valpar. Kanske har du en underbar tik som du vill ska få ”leva vidare” i form av en avkomma? Kanske har du drömmar om att starta en kennel?

Sofia Müller, chefsveterinär på Petson och uppfödare av ungerska vizlor

Här kommer ett par tips på saker som är viktigt att ta i beaktning i samband med att du börjar din valpresa.

Har din tik det som krävs?

Här är mitt viktigaste råd. Var ärlig mot dig själv och framtida valpköpare. Är din tik frisk? Tänk på att många sjukdomar och exteriöra avvikelser går i arv. Det kan gälla ledproblem som höft- och armbågsledsdysplasi samt patella luxation för att nämna några. Är hon allergisk eller känslig i magen? Det är båda saker som ofta går i arv och kan vara ett livslångt problem för framtida valpköpare.

Har hon ett bra temperament? Det har hon sannolikt i och med att du överväger att ta en kull valpar. Vill du utvärdera hennes beteende och personlighet så rekommenderar jag att du gör ett BPH. Det är ett standardiserat test där man beskriver hundens reaktioner i en förutbestämd bana. Inga förkunskaper krävs och efter genomgånget test får du en beskrivning av just din hunds mentalitet.

Röntga leder och ställ ut din tik innan du parar henne. På så sätt så får du en objektiv bedömning av att hon uppfyller de rasspecifika kraven som din ras kan ha och i de fall din ras har krav på röntgen för exempelvis leder måste lederna uppfylla de krav som ställs för att valparna ska få registreras.

Tänk på att om din tik är av en ras som har ett avelsprogram måste det följas för att valparna ska få en fullgod försäkring efter att de är födda.

Har din tik passerat nålsögat? Grattis! Nu är det dags att välja vem som ska bli pappa till dina valpar.

Love is in the air!