‍Har han det som krävs? Del 2.

Välj hane med omsorg. Inga hundar är perfekta. Försök att välja en hane som väger upp de nackdelar som din tik kanske har när du ska ta en kull med valpar.

Sofia Müller, chefsveterinär på Petson och uppfödare av ungerska vizlor

Här följer en fortsättning på vårt förra inlägg - Om du funderar på att ta en kull valpar.

Har han det som krävs?

Här gäller samma sak som för tiken. Undersök hur hanens hälsostatus ser ut. Har alla hälsoprogram följts? Kanske finns det andra saker som är viktigt att ta ställning till men som inte finns i några hälsoprogram. Är det en arbetande hund är det bra att veta om han fungerar för det som han är tänkt att användas till, exempelvis jakt.

Är han mentalt bra? Precis som hälsan kan gå i arv ser man även att temperament går i arv. Har han de egenskaper du vill att dina valpar ska få?

Har han fått tidigare avkommor? Är de friska – både mentalt och fysiskt? För många raser finns det avelsdatabaser där man kan söka upp tidigare avkommor och se resultat ifrån tävlingar, utställningar och resultat vid hälsoprogram.

Har han haft många kullar innan? Då kan det vara klokt att överväga en annan hane. Han uppfyller då sannolikt både fysiska och mentala krav men det är viktigt att försöka bevara en genetisk variation. Om alla väljer samma hane kommer vi till slut att få många närbesläktade hundar och det vill vi inte ha. Säg att vi i framtiden upptäcker att just den hanen visade sig bära på ett arvsanlag för en sjukdom så innebär det att vi helt plötsligt har en stor mängd avkommor som bär samma anlag och det kan då bli väldigt svårt att få bort sjukdomen ur rasen.

Har han passerat alla dina kontrollpunkter ovan? Grattis! Nu är det dags för nästa steg i vägen mot valparna!