När det otänkbara blir verklighet.

När det värsta oväntat drabbar vår bästa vän, som för elvaåriga taxen Soda, blir vi plötsligt påminda om hur snabbt allt kan förändras. Då Soda under några dagar inte varit sig själv, valde matte att åka till veterinären för att undersöka vad som kunde vara fel.

Petson

Efter ett ultraljud hos veterinären visade det sig att Soda hade fått livmoderinflammation, en allvarlig sjukdom som i värsta fel kan leda till döden om inte den sjuka livmodern opereras bort. Soda opererades samma dag. Livmodern såväl som äggstockarna avlägsnades. Då Soda även har anemi (blodbrist) fick hon en blodtransfusion🩸innan operationen påbörjades. Operationen gick bra och Soda återhämtade sig fint tack vare snabbt agerande och den goda vård hon fick på djursjukhuset och kunde åka hem redan dagen därpå.

Denna händelse kastar onekligen ljus över en viktig fråga som ofta diskuteras bland djurägare nämligen värdet av en djurförsäkring. Statistik visar att ca 25% av alla okastrerade tikar insjuknar i livmoderinflammation innan de har hunnit fylla 10 år. Somliga hävdar att det är bättre att istället spara ihop en summa, dedikerad till sitt djurs eventuellt framtida vårdkostnader. I teorin kan detta låta förnuftigt, men i praktiken kan ett besök till veterinär bli mycket kostsamt. Ingreppet som är beskrivet ovan kostade 70 000 kronor. Som tur är, var Soda försäkrad så summan matte betalade var såklart betydligt lägre, den var på ca 13 000 kronor (summan beror ju på vilken fast och rörlig självrisk man valt i sin försäkring).

En försäkring med ett bra skydd kan många gånger vara skillnaden mellan liv och död, eftersom beslutet att låta ett djur somna in, trots god prognos, kan kännas svårt och otänkbart när man väl står där hos veterinären med sitt allvarligt sjuka eller skadade djur. Känslan att få en kostnadsuppskattning och därefter tvingas ta beslutet huruvida ens kära vän ska få somna in eller ges chansen att leva vidare, är inget lätt beslut att ta. 

I Sodas fall var försäkringen avgörande för att ge henne en chans att fortsätta leva. En bra försäkring minskar risken att tvingas fatta sådana hjärtskärande beslut och hjälper till så att våra fyrbenta vänner kan få den vård de behöver och förtjänar. Soda är bara ett exempel på hur värdefull en försäkring är. Hennes historia bekräftar att en försäkring inte bara är en ekonomisk investering, utan i många fall, en investering i livet.