Sommar, sol, värme och bilar

Till skillnad från vad titeln kanske vill få dig att tro är inte sommar, sol, värme och bilar en särskilt bra kombination. Varje sommar krossar polisen bilrutor för att rädda instängda hundar från värmen. Ett sommarvarmt fordon kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för ditt djur.

Petson

Trots otaliga varningar varje år så ser vi dem fortfarande där, varma hundar, instängda i heta bilar då husse eller matte ”bara” skulle göra det där korta ärendet.

Att lämna vindrutorna nedvevade några centimeter som ventilation hjälper inte. 80% av värmen som utvecklas i bilen gör det dessutom inom de första 30 minuterna. Det innebär att det där snabba ärendet relativt omgående kan utvecklas till en livsfarlig situation för din hund. Inte heller att parkera bilen i skuggan är någon bra idé under en varm dag. Även här stiger värmen allt för fort och utvecklas snabbt till en livsfarlig situation för din hund. Man ska också vara medveten om att solen rör sig vilket innebär att den där skuggiga platsen på vilken du parkerade bilen på när du lämnade den, helt plötsligt kan ligga i gassande solsken när du kommer tillbaka.

Detta får du som privatperson göra om du ser en hund instängd i en varm bil:

- Känn efter om bildörren är olåst (om ja, ta ut hunden ur bilen, se till att få in den i skuggan och ge om möjligt vatten att dricka)

- Är bilen låst? Se om ventilation och lufttillförsel är ok i bilen. Är den inte det?

- Ring Polisen på 114 14 (om situationen är akut – ring 112)

- Notera registreringsnummer och klockslag

- Stanna kvar på platsen till dess att polisen eller ägaren kommer tillbaka

I absoluta nödfall:

Krossa rutan. Välj då en ruta som inte är nära djuret för att undvika att det får på sig glassplitter. I det fall det är du som vidtar den räddande åtgärden behöver du även vara beredd på att stanna kvar på platsen för att identifiera dig för tillkallad polis och bilägare.

Det är dock alltid bäst att ringa till polisen först. De kan då hjälpa till med en bedömning av läget samt att se om det finns någon polispatrull i närheten som kan komma till undsättning.

Hjälp oss gärna att sprida detta inlägg så att fler får ta del av informationen!