Den första delen i en föreläsningsserie i fyra delar, utformad av Petsons veterinärer, handlar om perioden från parning till att valparna flyttar hemifrån. Föreläsningen leddes av veterinär Bente Akselsen, med lång erfarenhet av djurhälsa och uppfödning.
Under föreläsningen behandlades viktiga aspekter av hundavel, bland annat:
- Hur man förbereder tiken inför parning
- Skillnader mellan tydliga och "tysta" löp
- Vikten av att följa tikens hälsa genom hela processen
- Risker och etiska överväganden vid avel på äldre tikar
- Och framför allt – dokumentera! För journal över hela processen: före, under och efter parning. Det är avgörande för uppföljning, veterinärstöd och framtida avelsbeslut. Ta bilder och för dagbok!
Här är några av alla de frågor (och svar) som vi diskuterade under föreläsningen:
Hur lång tid tar det innan en tik kommer i löp för första gången?
Det varierar, men vanligtvis sker det någon gång mellan 6 och 12 månaders ålder, beroende på ras och individ. Små raser kommer ofta tidigare i löp än stora.
Kan man para vid första löpet?
Nej, det är inte att rekommendera. Tiken bör vara både fysiskt och mentalt mogen, vilket ofta innebär att man väntar till minst andra eller tredje löpet och att hunden är över 18 månader gammal.
Hur ofta löper en tik?
Normalt två gånger per år, men det kan variera mellan individer och raser. Vissa raser löper en gång per år, andra kan löpa upp till fyra gånger per år.
Varför blev inte tiken dräktig?
Det kan bero på flera faktorer – för tidig parning och dålig spermiekvalitet är de vanligaste orsakerna, men stress och infektioner bör också tas i beaktande. Därför är det viktigt att dokumentera allt noggrant och gärna ta hjälp av en veterinär vid problem.
Hur går en insemination till?
Alla hundar ska enligt lag kunna para sig naturligt. Insemination kan användas om det behövs i avelsarbetet eller av geografiska skäl. Man kan använda frusen sperma från en spermbank eller färsk sperma (som lever cirka 5 dagar).
Insemination kan ske vaginalt (enkelt med kateter) eller direkt i livmodern (intrauterin insemination, vilket kräver specialutrustning och kompetens för detta). En veterinär ska alltid vara involverad.
Måste hanhunden vara erfaren för att para?
Nej, men det underlättar. En oerfaren hane kan behöva mer tid och hjälp. Det är viktigt att hanen är frisk, har ett bra temperament och att alla avelsriktlinjer är uppfyllda. Det rekommenderas att använda en erfaren tik vid första gången då hanen är oerfaren.
Vad ska man dokumentera i journalen?
Allt. Löpstart, beteendeförändringar, datum för parning eller insemination, veterinärbesök, eventuella komplikationer, tikens vikt, kost med mera. Foton på tiken under löpet och även från parningen är också bra. Det hjälper både vid eventuell utredning och inför framtida avelsplanering.
Alla fyra föreläsningar spelas in och kommer att finnas tillgänglig på Petsons Youtube kanal efter föreläsningsseries slut.