Vad gör jag om min katt eller hund får kräkningar och diarré?

Om ditt djur har kräkningar och/eller diarré är det viktigt att vidta åtgärder för att de ska må bättre så snart som möjligt. Här är några steg du kan följa:

  • Ha koll på symtomen: anteckna när kräkningarna och diarrén började och hur omfattande och ofta problemen kommer. Hur ser kräkningarna eller diarrén ut? Hur mår din hund eller katt för övrigt? Finns det andra symtom såsom apati, feber eller brist på aptit.
  • Ge snäll mat i små portioner ofta: vid diarré är det viktigt att erbjuda mat i små portioner ofta, gärna 6-8 ggr per dag. Snäll mat för magen kan man köpa hos veterinären eller på djurkliniken men även tillaga själv hemma genom att blanda välkokt ris (2/3) och protein av ex fisk eller kokt kyckling (1/3). Även vid kräkningar är det bra att erbjuda mat i små portioner ofta, det finns dock en risk för att det ganska snabbt kommer upp igen. Vid diarré kan man även ge kosttillskott som hjälper till att återställa magtarmfloran samt stabilisera magtarmkanalen.
  • Vätska: vid kräkningar och diarré så kan det bli stora vätskeförluster. Det kan till viss del kompenseras genom att dricka vatten eller tillföra vätska via munnen men vid kraftiga kräkningar och diarré så hinner man inte kompensera vätskeförlusten och då kan vätskebehandling med dropp intravenöst eller under huden vara nödvändigt.
  • Kontakta djursjukvården: vill din hund eller katt inte alls äta, kanske kommer allt upp på en gång efter att den ätit eller druckit? Har den feber eller är medtagen? Då är det dags att kontakta veterinären.

 

Det finns väldigt många orsaker till att en katt eller hund får kräkningar eller diarré. Ibland får man reda på den bakomliggande orsaken, men många gånger får man det inte. Det viktigaste är att veta hur sin egen hund och katt beter sig normalt. Beter den sig inte som vanligt så är det viktig information att dela med veterinären.

Kom ihåg att varje hund och katt är unik, och symtomen kan vara tecken på olika hälsoproblem.