Vad ska jag tänka på när jag får hem min nya katt? 10 viktiga tips!

Grattis till din nya familjemedlem! Att få hem en katt till familjen är fantastiskt och vi hoppas att ni får flera härliga år tillsammans. Nedan följer några tips som kan underlätta för såväl dig som för din nya katt i syfte att skapa en trygg och positiv hemmamiljö för din nya familjemedlem.

Petson

Nedan följer 10 bra tips från oss på Petson!

1  Begränsat utrymme: Låt din katt utforska sitt nya hem i lugn och ro. Ge den gärna en avgränsad plats med mat, vatten, kattlåda och en mjuk plats att vila på under de första dagarna i nya hemmet.

2 Doftutbyte: Introducera din nya katt gradvis till såväl det nya hemmet, dess familjemedlemmar samt eventuellt andra husdjur. I det fall du redan har en katt hemma kan du med fördel låta katterna byta filtar och korgar med varandra innan det att de träffas så att de kan känna varandras lukt redan innan de möts.

3 Kattvänliga möbler och leksaker: Se till att ha kattvänliga möbler som ett klösträd och tillräckligt med leksaker för att katten ska känna sig stimulerad.

4 Mat och vatten: Se till att ha rätt typ av foder, gärna både torr- och våtfoder samt vatten tillgängligt. Katter vill helst inte dela matskål så om du har fler än en katt bör du ge dem varsin matskål. Vattenskålar ska med fördel finnas på flera platser i hemmet.

Kattlåda: Du bör ha minst en kattlåda mer än antalet katter i hushållet. Detta innebär att om du har två katter så bör totalt tre kattlådor finnas i hemmet. Se också till att regelbundet rengöra kattlådorna.

6 Veterinärbesök: I det fall kattens uppfödare inte veterinärbesiktigat katten innan leverans är det bra att du själv bokar in ett besök till veterinären när du fått hem din katt. Veterinären gör då en hälsokontroll på katten då det även är att rekommendera att katten vaccineras. Vaccinering är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna för att förhindra sjukdom och lidande hos katter. De smittsamma sjukdomar som ingår i basvaccineringen för svenska katter är kattpest och kattsnuva.

7 Kastrera din katt: Om din katt inte är tänkt att avlas på bör du med fördel låta kastrera din katt. Genom att kastrera katten förhindrar du effektivt att det inte föds oönskade kattungar. Kastreringen bidrar även till att din katt blir lugnare, mindre stressad och har en lägre risk för flera olika sjukdomar.

ID-märk din katt: Om katten inte redan är id-märkt med ett mikrochip när du får hem den bör du snarast göra även detta hos veterinären. Utöver att det sedan januari 2023 är lag på att id-märka katter är även en id-märkning till stor hjälp i det fall din katt skulle komma bort. Upphittaren kan då med hjälp av id-märkningen hitta dig som registrerad ägare.

9 Registrera katten: Glöm inte att det är du själv som måste registrera din katt hos Jordbruksverket, i registret för id-märkta katter. Klicka HÄR för att registrera din katt hos Jordbruksverket.

10 Kärlek, uppmärksamhet och positiv förstärkning: Sist men inte minst, ge din katt massor av kärlek och uppmärksamhet och glöm inte att leka tillsammans vilket stärker banden er emellan!