Valpen med smak för äventyr!

Palle är en kelig, snäll och modig liten kille. Han är bedårande och busig. Han har inte bara brutit benet han gillar även familjens örhängen. Speciellt när man får chansen att smaka lite på dem. Men allt är lugnt, örhänget kom ut genom att vi gav Palle sparris, men det är en annan historia.

Petson

Palle är en pigg ungersk vizslavalp på 14 veckor. När han var 12 veckor gammal så blev han akut blockhalt. Matte såg inte exakt vad som hände men misstänker att han halkade på golvet när han sprang fram till henne.

Matte avvaktade lite i början men när Palle inte alls ville stödja på benet så åkte hon in akut till djursjukhuset. Palle undersöktes av veterinär och röntgenbilder togs. Det visade sig att Palle brutit benet. Han hade fått en så kallad spiralfraktur. Det är en fraktur som är relativt vanlig på valpar. Deras långa rörben är mjukare och mer omogna jämfört med skelettet på vuxna hundar.  Det gör att denna typ av fraktur kan uppstå när benet vrids, exempelvis vid lek eller om de halkar. Det var sannolikt vad som hände Palle när han halkade.

Beslut fattades om att Palle skulle få ett gips anlagt för att frakturen skulle få läka i lugn och ro. Då Palle är en så pass ung valp som växer väldigt fort får gipset bytas relativt ofta, var 5:e till 7:e dag. Det finns annars risk för att gipset inte sitter bra när benet hela tiden växer.

Än så länge läker Palles ben enligt plan och förhoppningsvis kan Palle få ett lättare bandage under nästa vecka. När perioden med gips och bandage är över väntar en period med anpassad rehabilitering. Allt för att Palle ska få bästa möjlighet att läka och bli en frisk och stark hund i framtiden.

En fraktur av den typ som Palle drabbades av kräver upprepade återbesök hos veterinären. Den totala kostnaden kommer sannolikt att uppgå till ca 40 000 kronor innan frakturen helt har läkt och Palle är friskförklarad. 

Vill du se vad en försäkring kan kosta för din bästa vän? Klicka HÄR