Vilka hundar fäller mindre päls och finns allergivänliga hundraser?  

Trots att vissa raser, som pudlar och schnauzers, anses vara mindre allergiframkallande, är ingen hund helt allergivänlig enligt forskning.

Petson

Fäller mindre päls. Det finns några hundraser som är kända för att fälla mindre päls som exempelvis pudel, bichon frisé och schnauzer. Det är dock viktigt att tänka på att alla hundar fäller päls i någon omfattning, även om det varierar mellan olika raser.  

Allergivänliga hundraser är ofta förknippade med lite pälsfällning men tvärtemot vad många tror så finns det ingen hundras som är helt allergivänlig. Forskning visar att allergivänlighet skiljer sig mer mellan individer, oavsett ras, än samtliga individer inom en specifik ras. Detta innebär att en person som är allergisk mot hundar kan äga en hund utan att märka av sin allergi, men få en allergisk reaktion när denne träffar någon annans hund, trots att båda hundarna är av samma ras. 

 Vid pälsdjursallergi reagerar kroppens immunförsvar på djurens proteiner vilket innebär att man vid allergi reagerar mot proteinet från talgkörtlar, hudceller, saliv, urin och att proteinet fastnar i djurens päls vilket gör att även pälsen kan framkalla allergi. Om pälsen är lockig, rak, tjock eller tunn är ingenting som påverkar huruvida hunden är allergivänlig eller inte. 

 

Källor: Astma och allergiförbundet