Vilken katt passar just mig bäst?

Att välja rätt katt beror på många faktorer, så som din livsstil, ditt boende och vilka egenskaper du letar efter i en kattkompis. Här kommer några tips som förhoppningsvis kan underlätta ditt beslut om val av ras.

Petson

6 faktorer att överväga innan du väljer kattras.

1.     Tid och engagemang: Hur mycket tid har du att ägna åt en katt varje dag? Vissa raser kräver mer social interaktion och lek än andra.

2.     Boende: Bor du i lägenhet eller hus? Vissa raser kräver stora utrymmen för att trivas.

3.     Allergier: Har du eller någon i hushållet allergier? Det finns en del raser som anses vara mer hypoallergena än andra raser och som kan vara mer lämpliga. Kom dock ihåg att det inte finns någon ras som är helt hypoallergen. En katt som fungerar för just en person med allergi kanske inte fungerar för grannen.

4.     Aktivitetsnivå: Vill du ha en aktiv och lekfull katt eller en som är lugn och avslappnad?

5.     Utseende och skötsel: Föredrar du långhåriga eller korthåriga katter? Tänk på att långhåriga katter kräver mer pälsvård än en korthårig.

6.     Barn och andra husdjur: Har du barn eller andra husdjur? Vissa raser är mer barnvänliga och har lättare att komma bättre överens med andra djur.

Kattraser för olika behov.

1.     Bor du i lägenhet? Då kan exempelvis följande raser passa dig bra.
- Brittiskt korthår: Vanligtvis lugn och anpassningsbar, passar bra i mindre utrymmen och kan trivas i en mindre bostad.
- Ragdoll: Känd för sitt avslappnade sätt och trivs bra inomhus.

2.     Aktiva och lekfulla, exempel på katter som passar dig som vill ha en aktiv och lekfull katt.
- Bengal: Mycket energisk och lekfull, behöver regelbunden stimulans och plats att röra sig på.
- Abessinier: En väldigt aktiv katt som älskar att klättra och leka.

3.     Hypoallergena raser, vilka raser kan passa dig som är överkänslig mot katter?
- Sibirisk katt: Många med allergier tolererar denna ras bättre. Tänk på att det dock är individuellt hur man reagerar på olika individer. Det finns ingen ras som är helt allergivänlig.
- Balines: Anses av många som att vara en hypoallergen ras som också är mycket sällskaplig, utåtriktad och pratsam.

4.     Barnvänliga och sociala
- Maine Coon: Dessa vänliga jättar är kända för sitt tålamod och är generellt väldigt bra med barn och andra husdjur.

- Birma: En social och lekfull katt som även anses vara väldigt tålig och snäll.

5.     Långhåriga katter
- Norsk skogkatt: En aktiv katt som gillar att vara utomhus men som också är nöjd med att mysa inomhus. Kräver mycket pälsvård.

- Perser: En väldigt lugn och avslappnad katt som kräver mycket pälsvård. Dock ska man vara medveten om att perserns korta och trubbiga nos många gånger innebär ett stort lidande. Var därför noggrann vid val av uppfödare och säkerställ att denne avlar på sunda individer utan smala näsborrar, alltför lång mjuk gom och en onaturligt smal luftstrupe.

Allmänna råd.

Läs på: Ta reda på fakta om den ras du är intresserad av. Kontakta gärna uppfödare och bekanta som har erfarenhet av den aktuella rasen. Ju mer fakta du har om rasen du är intresserad av, desto bättre. Tänk på att en katt normalt sett lever i 12–18 år så det är av stor vikt att veta vad man ger sig in i innan man bestämmer sig för ras och om just denna passar in i sitt liv.

Träffa individer inom den aktuella rasen: Om möjligt, lär känna rasen genom att träffa och spendera tid med vuxna katter inom de raser du överväger för att säkerställa att du och den aktuella rasen är en bra match.

Omplacering: Överväg att adoptera en vuxen katt från ett djurhem. Det finns många hemlösa katter som har fantastiska personligheter och som kan vara katten i ditt liv.

Att välja rätt katt handlar om att hitta en som passar dig och din livssituation och preferenser. Genom att noggrant tänka igenom ovan tips är vi övertygade om att du kommer att hitta den bästa katten för just dig.